Foder til en aktiv hund

Hvis man har anskaffet sig en hund der er mere aktiv end de fleste, da man for eksempel tager den med på forskellige former for jagt, kræver den foder som kan give den massere af energi, som den får brug for i løbet af dagen. På markedet findes der en del produkter der henvender sig specifikt til disse hunde, men hvad skal man som ejer kigge efter?

Foder til jagthunde

Når man tager en jagthund med på jagt, skal man gradvist øge mængden af energi i foderet, efterhånden som sæsonen skrider frem, og hundens kondition bliver derfor forbedret i forhold til før sæsonens indledning. Dette kan i nogle tilfælde løses ved at man øger mængden af foder, men i nogle tilfælde er man nødt til at skifte til en hel anden type foder. Her bør man skifte til foder der indeholder mere fedt og proteiner end normalt foder.

Fedtets rolle i hundens kost

En af de nødvendige kilder til energi er fedt. Man kan sige at jo mere aktiv ens hund er, jo mere fedt kræver Centralasianovcharkaden i sin kost. Dette næringsstof benyttes nemlig blandt andet som energi til hundens muskler, og indeholder relativt meget mere energi per gram, end både proteiner og kulhydrater gør. En anden faktor udover aktivitetsniveauet, er hvor lav temperaturen er. Hvis det er meget koldt i vejret, benyttes fedtet ligeledes til at holde varmen. Derfor er det en balancegang hvor meget fedt der skal være i kosten, da den heller ikke skal have for meget og dermed blive overvægtig.

Man kan som udgangspunkt sige, at mindre aktive hunde i dag skal have en kost, der cirka indeholder et sted mellem 10 % og 15 % fedt. Er hunden i stedet med til fysisk krævende aktiviteter som for eksempel jagt, skal dens kost i stedet indeholde et sted mellem 22 % og 30 %. Man bør dog være opmærksom på ikke at give hunden for meget fedt, da der er en stigende tendens til at hunde i Danmark er overvægtige.